Info

 Spar penge med et abonnement: Få dine billetter til 85,- | Oplev flot trilogi om frygt, vrede, kærlighed (og kom med til vores tre artist talks) for 255,-

 

Premiere og udstilling markerer kunstnerisk leder og skuespiller Bodil Allings 40-års jubilæum

Fra politisk orienteret gruppeteater til prismodtagende, internationalt anerkendt intimteater: Teatret Gruppe 38 markerer leder og skuespiller Bodil Allings 40-års jubilæum med forestillingen Himmelsengen og arkiv-udstilling.

I 1981 blev Bodil Alling ansat som teatermedarbejder, som det hed dengang, på Teatret Gruppe 38. I de følgende år arbejdede hun både som skuespiller, dramatiker og instruktør på børne-gruppeteatret, der med sin baggrund i 70’ernes ungdomsbevægelser fokuserede på pædagogiske og politiske lærestykker. Men efter et brud i start 80’erne forlod Teatret Gruppe 38 den retning for i stedet at udvikle en finurlig, fabulerende, filosofisk og visuel markant kunstnerisk profil, der appellerer til alle aldre. En retning, der kun blev tydeligere efter, at Bodil Alling, i 1990, blev kunstnerisk leder for Teatret Gruppe 38. Teatret har siden modtaget tre Reumert-priser; flere andre priser, hædersydelser og legater; imponerende anmeldelser og både stor national og international
anerkendelse.

I denne teatersæson fejrer Teatret Gruppe 38 Bodil Allings 40-års jubilæum. Intimteatret på Aarhus Ø markerer jubilæet med den aktuelle premiereforestilling Himmelsengen og en arkiv-udstilling, der giver et sjældent indblik i fire årtiers aarhusiansk scenekunsthistorie – med mulighed for at købe unikke og sjældne plakater, der normalt ikke er at finde i teatrets sortiment.

Himmelsengen er en gendigtning af en af teatrets mest afholdte klassikere fra 1995 – selvfølgelig med Bodil Alling på scenen. En forestilling for det voksne publikum, der med både humor og alvor skildrer menneskets behov for at finde mening i livets kaos. Jubilæumsudstillingen kan gæster opleve i teatrets foyer på udvalgte datoer i aug. og sep., og i forbindelse med alle visninger af Himmelsengen. Teatrets bar vil være åben, så besøgende kan nyde en kop kaffe eller et glas vin til oplevelsen af plakater, billeder, arbejdstegninger og manuskriptudsnit fra de 40 års kunstnerisk udvikling, som Bodil Allings tid på Teatret Gruppe indtil videre udgør.

16.00 Normal 0 21 false false false DA X-NONE X-NONE

Intimteater på Aarhus Ø er verdenskendt – jubilæumsforestilling afspejler hvorfor

I premiere- og jubilæumsforestillingen Himmelsengen møder publikum Enkefru Wøbbe, der efter et rigt liv gør sig klar til at tageafsked med jordelivet for endelig at genforenes med sin udkårne og alle de andre, hun har mistet – og alle de mere eller mindre utrolige skæbner og fortællinger, de repræsenterer. Forestillingen afspejler med det afsæt meget præcist, hvad det er, der har givet Teatret Gruppe 38 anselig anerkendelse både herhjemme og i udlandet: Universelt vedkommende fortællinger, der sætter livets barske og vidunderlige realiteter på spil – men altid med lun humor, poesi og med håbet ventende lige om hjørnet. Som dramaturg og scenekunstkritiker Kirsten Dahl skriver i sit portræt af Bodil Alling fra 2007: ”Forestillingerne har bjergtaget publikum med mageløs magi og pilskæv, poetisk ladede, opbyggelige og kompromisløst barske universer.”

Teaterprofessor ved Aarhus Universitet Jørn Langsted gik, i en portrætartikel i Jyllands-Posten fra samme år, så langt som at kalde Teatret Gruppe 38 for verdens bedste.

Den internationale succes er da også til at få øje på. Siden 1995 har Teatret Gruppe 38 rejst verden rundt på turné – i de seneste år blandt andet til Australien, Taiwan, Canada, Frankrig, Tyskland og USA. I 2007 arrangerede det britiske teater Unicorn Theatre sågar en hel Gruppe 38-festival. Teatrets leder Tony Graham forklarede dengang baggrunden for festivalen til JP Århus således: ”Teatret Gruppe 38 er kult i det international miljø, og er en af de virkelige juveler. Meget af æren vil jeg tilskrive Bodil.”

Forestillingen Himmelsengen kan opleves på Teatret Gruppe 38 fra den 31. aug.-3. sep. (og igen den 1. nov.) 2021.