Premiere og udstilling markerer kunstnerisk leder og skuespiller Bodil Allings 40-års jubilæum på Teatret Gruppe 38

Fra politisk orienteret gruppeteater til prisbelønnet, internationalt anerkendt intimteater: Teatret Gruppe 38 markerer leder og skuespiller Bodil Allings 40-års jubilæum med forestillingen Himmelsengen og arkiv-udstilling.

I 1981 blev Bodil Alling ansat som “teatermedarbejder” på Teatret Gruppe 38, der dengang var et børneteater. I de følgende år arbejdede hun både som skuespiller, dramatiker og instruktør på gruppeteatret, der med baggrund i 70’ernes ungdomsbevægelser var drevet af pædagogiske og politiske motivationer. Men efter et brud i start 80’erne forlod Teatret Gruppe 38 den retning for i stedet at udvikle en markant kunstnerisk profil, der appellerer lige meget til voksne og børn. En retning, der kun blev tydeligere efter, at Bodil Alling i 1990 blev kunstnerisk leder for teatret. Teatret har siden modtaget tre Reumert-priser; en række andre priser, hædersydelser og legater; imponerende anmeldelser og både stor national og international
anerkendelse.

I denne teatersæson fejrer Teatret Gruppe 38 Bodil Allings 40-års jubilæum. Intimteatret på Aarhus Ø markerer jubilæet med den aktuelle premiereforestilling Himmelsengen og en arkiv-udstilling, der giver et sjældent indblik i fire årtiers aarhusiansk scenekunsthistorie – med mulighed for at købe unikke og sjældne teaterplakater.

Himmelsengen er en gendigtning af en af teatrets mest afholdte klassikere fra 1995 – selvfølgelig med Bodil Alling på scenen. En forestilling for det voksne publikum, der med både humor og alvor skildrer menneskets behov for at finde mening i livet og sorgens kaos. Gæster kan opleve jubilæumsforestillingen i teatrets foyer på udvalgte datoer i august og september, og i forbindelse med alle visninger af Himmelsengen. Teatrets bar vil være åben, så besøgende kan nyde en kop kaffe eller et glas vin til oplevelsen af plakater, billeder, arbejdstegninger og manuskript-udsnit fra de 40 års kunstnerisk udvikling, som Bodil Allings tid på Teatret Gruppe indtil videre udgør.

Intimteatret på Aarhus Ø er verdenskendt – jubilæumsforestilling afspejler hvorfor

I premiere- og jubilæumsforestillingen Himmelsengen møder publikum Enkefru Wøbbe, der efter et rigt liv gør sig klar til at tage afsked med jordelivet for at genforenes med sin udkårne og alle de andre, hun har mistet – og alle de mere eller mindre utrolige skæbner og fortællinger, de repræsenterer. Forestillingen afspejler med det afsæt meget præcist, hvad det er, der har givet Teatret Gruppe 38 anselig anerkendelse både herhjemme og i udlandet: Universelt vedkommende fortællinger, der sætter livets barske og vidunderlige realiteter på spil – men altid med lun humor, poesi og med håbet ventende lige om hjørnet. Som dramaturg og scenekunstkritiker Kirsten Dahl skriver i sit portræt af Bodil Alling fra 2007: ”Forestillingerne har bjergtaget publikum med mageløs magi og pilskæv, poetisk ladede, opbyggelige og kompromisløst barske universer.”

Dramaturgiprofessor ved Aarhus Universitet Jørn Langsted gik, i en portrætartikel i Jyllands-Posten fra samme år, så langt som at kalde Teatret Gruppe 38 for “verdens bedste”.

Den internationale succes er da også til at få øje på. Siden 1995 har Teatret Gruppe 38 rejst verden rundt på turné – i de seneste år blandt andet til Australien, Taiwan, Canada, Frankrig, Tyskland og USA. I 2007 arrangerede det britiske teater Unicorn Theatre sågar en hel Gruppe 38-festival. Teatrets leder Tony Graham forklarede dengang baggrunden for festivalen til JP Århus således: ”Teatret Gruppe 38 er kult i det international miljø, og er en af de virkelige juveler. Meget af æren vil jeg tilskrive Bodil.”

Forestillingen Himmelsengen kan opleves på Teatret Gruppe 38 fra den 31. aug.-3. sep. (og igen den 1. nov.) 2021.