:DANISH+ trækker branchefolk fra hele verden til Aarhus for femte gang

Fra den 1.-4. maj 2016 inviterer :DANISH+ endnu en gang teater- og festivalrepræsentanter fra hele kloden til Aarhus for at opleve noget af samtidens bedste danske scenekunst for børn og voksne.

Fra den 1.-4 maj 2016 besøger en række udenlandske teateropkøbere Danmark for at opleve teaterbiennalen :DANISH+ for intet mindre end femte gang. Den aarhusianske showcase, der præsenterer sine internationale gæster for noget af tidens fineste danske scenekunst for børn og unge, fremstår dermed efterhånden som en veletableret branchevent.

Festivalens hovedmål er at styrke og fastholde den stærke internationale position, dansk børneteater har opnået igennem de seneste årtier, samt at udgøre en velfungerende base for nye transnationale netværksforbindelser, samarbejder og erfaringsudvekslinger.

+ En international succes

:DANISH+ er organiseret af det aarhusbaserede lille storbyteater Teatret Gruppe 38, der selv i mange år har turneret verden rundt med sine forestillinger for børn og voksne. Siden teatret afviklede showcase’n for første gang i 2008, er det lykkedes :DANISH+ at blive ved med at tiltrække branchefolk fra nye, og en imponerende bred række af lande.

I 2014 deltog repræsentanter fra hele 17 forskellige nationer i biennalen – heriblandt scenekunstinteressenter fra Rusland, Kina, Canada, USA, Australien og Spanien. Begrundelsen bag denne succes og medgang skal hovedsageligt findes to steder.

For det første opfatter de deltagende gæster :DANISH+ som en gunstig platform for at skabe nye frugtbare internationale netværk og samarbejder. Det kan festivalen konstatere ud fra den feedback, den modtager fra deltagere.

For det andet er dansk scenekunst for børn og unge internationalt kendt for sin imponerende høje kvalitet og for en bemærkelsesværdig evne til at møde sit publikum i øjenhøjde. De danske teatre taler ikke ned til sine publikummer, og samtidig producerer de forestillinger, der ofte appellerer lige så meget til voksne som til børn. Samtidig er de danske værker ofte produceret af mindre teatre, hvilket betyder, at forestillingerne ofte er praktisk mobile i forhold til turnéaktivitet.

En nylig undersøgelse foretaget af den danske afdeling af den internationale børneteaterorganisation ASSITEJ viser, at 28 af deres medlemsteatre opførte i alt 643 forestillinger på udenlandske turnéture i 2014/15-sæsonen. Det svarer til mere end én forestilling om dagen.

+ :DANISH+

Deltagere fra tre forskellige kontinenter har allerede tilmeldt sig :DANISH+2016, og billetsalget lukkes først den 1. april. På listen over optrædende danske teatre kan man blandt andre finde dukke- og animationsteatret Teater Refleksion, Claus Mandøes De Røde Heste, Folketeatret og det fysiske teater MishMash.

Teatret Gruppe 38 selv deltager efter planen med to co-produktioner – den ene produceret i samarbejde med Peter Seligmanns teater2tusind og den anden skabt i fællesskab med Carte Blanche – Egnsteater i Viborg.

:DANISH+ understreger dog, at der stadig kan forekomme enkelte ændringer og tilføjelser i årets program. Enkelte forestillinger vil være åbne for byens offentlige publikummer med et begrænset antal pladser.